Neden Türkiye’nin sosyal ağı yok

İşin aslına bakacak olursak Facebook, Youtube, İnstagram ve twitter en popüler sosyal ağ olarak biliniyor bu platformların yazılımları yapılamaz mı da Türklere ait veya Türkiye‘de böyle bir proje çıkarılmıyor.

Öncelikle arkanız da devlet desteği olmadan bu projeyi gerçekleştirmeniz oldukça zordur, bir işletmenin bunu üstleneceğini düşünebilirsiniz ancak maliyeti oldukça yüksek olan bir olaydan bahsediyoruz. Bunun için devlet desteği olmadan kesinlikle bir sosyal ağ sahibi ülke olmayız.

Peki Türkiye‘de sanal sosyalleşme adına yapılan web siteleri yok mu elbette var ama oldukça amatör çalışmalar bana göre buradan bir çok sosyal ağı sayabilirim ve bir çoğuna ziyaret etmişsinizdir bakıldığın normal kullanıcılar için aslında amatörce sayılmayan ama profesyonel kullanıcılar için amatör çalışmalar olması sebebi ile popülerliği yok, bundan 20 yıl öncesine gidelim.

Google ilk Türkiye’ye geldiği zaman arama motoru kullanıcısı oldukça azdı ama reklam politikasını o kadar iyi yönettiler ki bütün ülkelerde bizde olduğu gibi adamlar 1 sene içinde Google bilgi verdiği bir platform olduğunu ortaya koydu ve tam 1 sene içinde dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri Google şirketine ait oldu.

Bizde bu profesyonellik yansıtılmadığı için İnternet üzerinden her hangi bir sosyal ağı popüler hale getirecek olan kitle yani profesyonel kullanıcılar öncelikle kullanışlı sade amacı dışına çıkmayan bir web sitesi olmasına dikkat eder.

Çünkü alışılmışın dışına çıkmak her alanda olduğu gibi zordur ülkemiz de ve bir çok ülkede en büyük problem budur. Örnek verecek olursak bir arama motoru yapılıyor arama motorunun önceliği para kazanmaya odaklı tamamen amacı dışında görsellik sergileyen bir arama motoru bu arama motorunu tahmin edeceksinizdir 🙂

Halbu ki önlerinde kocaman bir örnek var Google gibi iyi olanı doğru yapılanı örnek almak bu kadar zor olmasa gerek sade kullanışlı algoritmaları doğru çalışmasa bile buradan yola çıkarak bir kitle yakalanabilir.

Ancak öncelikleri farklı olunca profesyonel kullanıcılar tarafından rağbet görmüyor doğal olarak.

Bir Facebook’u ele alalım 2003 yılından herkesin kayıt bile olmadığı bir platformdu herkesin gözünde aslında yapımcılarının da gözünde arkadaşlık sitesi olarak başlangıç yaptılar ama devlet desteği ve devlet desteği olan büyük işletmeler maddi anlamda destek verince Facebook olduk size sosyal ağ.

Bu sosyal ağın önceliği neydi kitleleri bu platfromda bir araya getirmek öncelik neden üniversiteler oldu ilk başlarda üniversite uzantılı mail adresleri haricinde kayıt almıyorlardı bile çünkü doğru kitle orada saklıydı. İnternette bir platfromu popüler hale getirmek için profesyonel kullanıcıları elinizde tutun inanının onların isteksiz zorlaması ile tüm kitleyi oraya çekebilirsiniz.

Facebook günümüz de İnstagram, WhatsApp gibi bir çok sosyal medya sitesini elinden bulunduruyor.

Adamlar işi biliyor her zaman arkaplan da kalmayı başarıyorlar biz böle bir platforma sahip olsak ön planda kendimizi kesin tutarız bu bariz ortada örnek verecek olursak Türkiye’nin en çok ziyaret alan video sitesi bilir herkes, sitede yapımcılarının ne kadar ön planda ne kadar sahiplenmiş olmaları görülmekte ama Youtube herkes sahiplenmiş durumda değil mi şuanda arada ki fark işte bu.

Çin bu işi biraz olsun başarmış gibi duruyor oda devlet zoruyla aslında Rusya bu anlamda Yandex ile bir başarı sağladı belirli bir kitlesi olmaması rağmen Dünya’da ses getirecek bir çalışma yaptılar ne kadar Google önüne geçemeselerde. Çünkü profesyonel bir iş var ortada ama inanın onlarda amatörce bir görselliğe sahip.

Gelelim Türkiye’ye böyle bir kaç sosyal ağ Türkiye’de yapılmış olsa emin olun alıp başını gitmiş sosyal ağları kenarı bırakıyorum onlar alışılmışın üstüne çıktılar ama Rusya veya Çin’den daha fazla kitleye sahip olabiliriz.

Nasıl mı? Birincisi eliniz de tuttuğunuz bir kitle var farkında değilsiniz orta doğu gibi devletler arasında ne yaşanıyor bilemeyiz ancak halk iç içe Araplar Türkler Kürtler ve Müslüman kitle 1.7 milyar nufüsa sahip böyle bir kitleyi elinde tutamayan Türkiye’nin önünde ne var bilinmez.

Ama sağlam bir güç tarafından engellendiği belli çünkü yukarıda saydığımız bu sosyal ağların saniyede ne kadar para kazandıklarını tahmin bile edemezsiniz şahsen ben 1997 yılından bu zamana İnternet dünyasındayım tahmin yürütemiyorum.

Bu para demek bu güç demek şu anda savunma sanayisinde sağlam adımlarla ilerliyoruz ama inanın orta doğuda karşı tarafa ekonomik anlamda destek veren o kadar Müslüman var ki yani bizler. Artık devletin bu projelere destek verip doğru çalışmalar sonucunda kitlelere ulaşıp bu ekonomik gücü elinde tutması lazım.

2 thoughts on “Neden Türkiye’nin sosyal ağı yok”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir